Uverejnené

Macramé pre deti – podšálka srdiečko

Jednoduchý návod na macramé srdiečko, ktorý zvládnu aj deti cca od 6 rokov. Zdá sa, že nám rastie nová generácia „makramistiek“ 😉

Macramé srdiečko a jeho výroba je kreatívna aktivita pre všetky trpezlivé mamičky. My sme to zvládli a čo vy?

Čo budeme potrebovať:

  • 3mm macramé špagát VEĽKÁvlna (rozčesateľný)
  • meter
  • ostré nožnice
  • kefu na rozčesanie
  • paličku, vešiak, niečo pevné na čom budete môcť uzlíkovať
  • minimálne 2 deti – 6 rokov a viac (po 20 minutách 1 dieťa už nebude baviť, musíte vymeniť)
  • a hlavne VEĽA TRPEZLIVOSTI 🙂

Krok č.1

Najskôr si pripravíme 12ks 75cm špagátov a 8ks 16cm makramé špagátov. Postupujte podľa videa a 10 dlhších špagátov uviažte na drievko. Túto aktivitu úplne s prehľadom zvládlo 9 ročné dieťa.

Krok č.2

Špagáty máme rozdelené na skupinky po 4ks, 4 stredné šnúrky si prehodíme do hora, v tomto kroku s nimi ešte nepracujeme a začíname so samotným makrame pletením, postup vo videu.

Krok č.3

Ostali nám ešte dva 75cm špagáty, tie teraz pridáme na oba konce. Teraz prišiel rad aj na 4 stredné šnúrky, ktoré sme nepoužili v predchádzajúcom kroku, pridáme ich k ostatným špagátom a opäť pletieme v skupinkách po 4 šnúrky.

Tip: nakoľko na makrame sú pre deti 2 ruky málo, dá sa pomôcť aj nohou a tak si pridržiavať špagáty pri viazaní 😀 Menším deťom budete musieť pri doťahovaní asi pomôcť vy.

Krok č.4

Na oboch krajoch 2 šnúrky dáme bokom a opäť uzlíkujeme.

Krok č.5

V tomto kroku najskôr pracujeme s odloženými dvojícami šnúr. Na krajnú šnuru na oboch stranách pridáme dva 16cm špagáty a následne opäť vytvoríme skupinky po 4 šnúry a pletieme (opäť so všetkými špagátmi) .

Krok č.6

Na oboch krajoch 2 šnúrky dáme bokom a opäť uzlíkujeme

Krok č. 7

Prichádza moment, kedy treba vymeniť dieťa, lebo to prvé sa Vám začína rútiť, že už ho to nebaví a stále to nevyzerá ako srdiečko. Prichádzajú na scénu ďalšie dve nadšené deti (6 ročné) a vysvetľujete odznova. Jedno to vzdá hneď a druhé vydrží cca 3-4 riadky. Následne môžete vyskúšať osloviť prvé dieťa a navrhnúť mu dokončenie macramé srdiečka… Ja som však neuspela 😀 V tomto kroku pridávame na krajnú šnúru zvyšné dvojice kratších špagátikov, vytvoríme štvorice a uzlíkujeme.

Krok č.8

Na oboch krajoch 2 šnúrky dáme bokom a opäť uzlíkujeme. Tento postup opakujeme až do konca, kým nezviažeme poslednú štvoricu.

macramé srdiecko

Zaverečné úpravy macramé srdiečka

Macramé srdiečko máme už skoro hotové, podľa videa odstrihneme naše srdiečko z paličky, skrátime špagaty na dĺžku cca 4cm, rozčešeme kefou a nakoniec zarovnáme nožnicami do tvaru srdca.

Budúca makrame generácia
macrame srdce
Macramé srdiečko je na svete 🙂